Het ambacht
van 3 generaties

Gamba is trots op haar rijke historie. Na drie generaties zijn we uitgegroeid tot gerenommeerd visspecialist in Arnhem en ver daar buiten. Al in 1935 bracht Opa Motshagen het ambachtelijk fileren van vis in de familie. De kunst van het keuren en selecteren bracht hij over op zoon Henk, die het op zijn beurt weer leerde aan zijn zoon Rien.

‘Mijn passie voor het vak komt voort uit het enthousiasme waarmee mijn opa en vader vertelden over hun haringkar’

Hollands Roem

Met alle opgedane ervaring en kennis gaf opa Motshagen zijn bedrijf in 1951 een enorme stimulans door te starten met zijn authentieke haringkar Hollands Roem. De bevlogenheid waarmee hij deze bestierde zorgde ervoor dat het een groot succes werd. De passie voor het vakmanschap gaf hij graag door aan de volgende generatie.

Vanaf de jaren ’50 bemanden vader Henk en opa Motshagen Hollands Roem samen en zo continueerde de verfijnde kennis van selectie en verwerking. De fijne kneepjes voor het vak kreeg ik al van jongs af aan mee door in weekenden en vakanties te assisteren. Gegrepen door het enthousiasme van mijn vader en opa koos ook ik in 1977 voor dit mooie ambacht.

‘Het openen van onze visspeciaalzaak in Arnhem was een droom die uitkwam’

Verhuizing naar Arnhem

In 1981 openden mijn vader en ik Gamba visspecialiteiten op een echte toplocatie in de oude binnenstad van Arnhem. Hier ging de specialisatie in haring verder door het ontwikkelen van ons Haringbar concept. Daarnaast werd het assortiment verder uitgebreid met specialiteiten zoals wilde Alaska zalm, tonijn, coquilles, vissoepen, complete maaltijden en uiteraard vele soorten Gamba’s uit alle delen van de wereld.

Het succes van onze winkel werd hartverwarmend groot en er volgde een periode met meerdere zaken in verschillende steden. Toen mijn vader zich terugtrok uit het bedrijf besloot ik alleen verder te gaan met de vestiging in Arnhem. Hierdoor maakte ik ruimte voor wat ik het liefste doe: direct in contact staan met mijn klanten.

‘Met onze zaak in dit middeleeuwse pand zijn we helemaal op onze plek’

Heden

In 2016 – kort na het overlijden van mijn vader – kreeg ik de mogelijkheid om te verhuizen naar een zeer fraai, middeleeuws pand uit ca. 1350, iets verderop in de Jansstraat. Hier kregen we de kans om de winkel uit te breiden met zitplaatsen. Zo bieden we de gelegenheid voor het ontspannen nuttigen van een hapje en een drankje; een volgende stap in de toekomst.

Tijdens de grondige verbouwing kwamen historische elementen naar voren die opgenomen zijn in het interieur. Dankzij de hedendaagse inrichting & huisstijl in combinatie met deze authentieke details én ons immer mooie product vind ik het een feest om hier te mogen werken.

— Rien Motshagen